منطقه نمونه گردشگری ایوب نبی

منطقه نمونه گردشگری ایوب نبی

شناسایی منطقه نمونه گردشگری ایوب نبی گیفان
منطقه نمونه گردشگری ایوب نبی

منطقه نمونه گردشگری ایوب نبی

شناسایی منطقه نمونه گردشگری ایوب نبی گیفان

چالش های سرمایه گذاری در استان خراسان شمالی

 
تاریخ : چهارشنبه ششم اسفند ۱۳۹۳

امروزه بحث سرمایه گذاری در ایران بخصوص در استان های نوپا، به یکی از دغدغه های مشهود در این استان ها برای سرمایه گذاران داخلی و خارجی ، تبدیل شده است.برای شناساندن این دغدغه ها . در این مقاله  به بررسی  استراتژی سرمایه گذاری در استان خراسان شمالی می پردازیم .

 تعریف سرمایه گذاری
سرمایه گذاری ( Investment ) عبارت است از هر گونه فدا کردن ارزشی در حال حاضر ( که معمولاً مشخص است ) به امید به دست آوردن هر گونه ارزشی در زمان آینده ( که معمولاً اندازه یا کیفیت آن نامعلوم است). به عبارتی سرمایه گذار در حال حاضر، ارزش مشخصی را فدا می کند تا در قبال آن در آینده ارزش خاصی که مورد نظرش است بدست آورد. این تعریف را می توان در دو مقوله سرمایه فکری و سرمایه مالی تعریف نمود .

1- سرمایه فکری

در اقتصاد دانش محور، از سرمایه فکری (Intellectual Capital) به منظور ایجاد ارزش برای سازمان استفاده می‌شود. امروزه شاهد رشد اهمیت سرمایه‌های فکری، به عنوان یک ابزار مؤثر برای افزایش رقابت شرکتها هستیم . و شرکت های بزرک در دنیا ایده و فکر خلاق را بعنوان سرمایه در نظر میگیرند . در مبحث کارآفرینی بزرگترین سرمایه ها را می توان در درجه اول سرمایه ایده و سپس سرمایه مالی در نظر بگیریم. نگاهی به کارآفرینان بزرگ جهان اهمیت این گونه سرمایه را به درستی بیان می کند. بعنوان مثال آقای بیل گیتس بزرگترین سرمایه دار جهان بدون ایده برنامه نویسی ویندوز بهیچ عنوان نمی توانست مالک صد ها شرکت بزرگ و کوچک و میلیون ها کارمند باشد.در ایران می توان از افراد مهم مانند ،آقای ثابتی(صاحب هتل داریوش کیش  و....) ، آقای یزدان پناه(شرکت پارت لاستیک در خراسان رضوی ) . ...... نام برد.

 باید قبول کنیم که سرمایه بایستی در مجرای خودش  که همانا یک ایده بکر و کارشناسی شده است ،جریان پیدا کند تا بتواند باعث ایجاد شغل و درآمد گردد.

 

 

2- سرمایه مالی

 بخشی از سرمایه های راکد ،سرمایه افرادی است که نمی توانند و یا نمی دانند چگونه افزایش سرمایه  درست داشته باشند. این نوع سرمایه می تواند بخشی  ازسرمایه  صاحب فکر بوده و یا از سرمایه های راکد افراد دیگر استفاده شود. امروزه بسیاری از شرکت ها و یا کار خانه های بزرگ با استفاده از خلاقیت خودشان و با بکار گیری سرمایه های افراد دیگر به رشد قابل توجهی رسیده اند، که غالبا  سرمایه  فردی، به تنهایی قادر به ایجاد این گونه بنگاه ها نخواهد شد. برای این گونه سرمایه گذاری ها کافیست به بازار های بورس جهانی و یا در داخل کشور نظری بیاندازیم.

تبیین استراتژی سرمایه گذاری در خراسان شمالی

1- نقاط قوت سرمایه گذاری در استان خراسان شمالی

  • اکثر سرمایه داران استان خراسان شمالی که در خارج از استان زندگی می کنند ، با توجه به علایق نوستالژیکی علاقه مند به استفاده از سرمایه خود در استان مادری خود  می باشند.
  • افراد بومی خارج از استان نیازمند شناخته شدن خودشان در استان و شهرهای زادبوم خودشان هستند . وبا رضایت حاضر به سرمایه گذاری در مناطق خویش می باشند . که این امر علاوه بر رضایت درونی افراد باعث آبادانی خواهد شد .
  • افراد بومی ساکن در خارج از استان دارای کوله باری از تجربه زندگی، در شهر های بزرگ هستند و راحت تر با مشکلات کنار می آیند . اینگونه افراد وقت بیشتری برای پروژه های خود می گذارند .
  • سرمایه گذاران خارج از استان به پتانسیل های استان خراسان شمالی واقفند. و در شرایط مساوی درصد ریسک سرمایه خود را در استان می پذیرند
  • در داخل  استان خراسان شمالی افرادی هستند که نمی دانند چگونه سرمایه های خود را در در راستای  بهینه سازی  سرمایه گذاری کنند . غالبا در مکان های شناخته شده مثل صندوق های قرض الحسنه سرمایه گذاری می نمایند .
  • در بحث اعتقادی اکثر افراد بومی می خواهند سهمی در شکوفایی منطقه خود داشته باشند، که این امر در بیشتر مناطق استان که دارای فرهنگ های متنوع است بیشتر مشهود است . بعنوان مثال شهر هایی مانند اسفراین و شیروان در بحث شهرک های صنعتی توانسته اند بعنوان شاخص در استان فعالیت نمایند   .

2- نقاط ضعف جهت سرمایه گذاری

1- ضعف های مدیریت دولتی

- پس از گذشت بیش از ده سال از استان شدن خراسان شمالی متاسفانه موارد زیر در ادارات استان مشهود است

  • عدم انسجام در بین ادارات (جزیره ای عمل کردن ادارات)
  • خود محوری و گاها استبداد  در برخی از دوایر، بخصوص این که اکثرا در ادارات دولتی متولیان در بخش های تصمیم گیری بصورت فامیلی بوده و اکثرا با کاغذ بازی های اداری مواجهه می گردد .
  • عدم امنیت شغلی کارکنان  (این عمل مستقیما با تصمیم گیری در ارتباط است، که در برخی موارد به تملق و یا تمرد منتهی می شود )
  • عدم انسجام در بین مدیریت ستادی و مدیریت صف در ادارات (این مورد باعث بده بستان ها در بین مدیران می گردد)
  • نداشتن قدرت تصمیم گیری و ندانم کاری ها برخی از مسئولین  ( نمونه این عمل را می توان به عدم جذب بودجه های مصوب سالیانه در استان اشاره کرد)

2-  ضعف های اجتماعی

  • تنوع اقوام علی الرغم این که باعث کردیده وحدت بین اقوام بیشتر شده، و هر کدام از این اقوام درجهت آبادانی کل استان سهم داشته باشند . از طرف دیگر شاهد این هستیم که در بحث اداره استان هر کدام از اقوام حاکم سهم خواهی بیشتری  را در نظرمی گیرند .
  • اصولا دربحث سرمایه گذاری در استان دید گاه های مختلف در کارشناسان متولی  (بدلیل عدم شناخت کافی از قوانین) ، باعث  زمانبرشدن مراحل ابتدایی فعالیت ها شده و به نوعی گذشت زمان ،باعث غیر قابل توجیه شدن هزینه های سرمایه گذار می شود .

3- فرصت های  سرمایه گذاری در خراسان شمالی

  •  -  داشتن جاذبه های طبیعی
  • - مسیر تردد میلیون ها مسافر و زوار حرم شریف امام رضا از استان خراسان شمالی
  • - امکان شناساندن فرهنگ و اقوام مختلف استان با توجه به تنوع فرهنگی استان
  • - ذخیره های طبیعی استان از نظر معادن ،جاذبه ها ی طبیعی
  • - هم مرز بودن استان با کشور ترکمنستان و اشتراکات قومی با کشور همسایه
  • - تنوع اقلیم آب و هوایی در استان (به ندرت استانی وجود دارد که این تنوع اقلیم آب و هوایی را داشته باشد)
  • -قرار داشتن مناطق حفاظت شده با تنوع بی نظیر گونه های گیاهی و جانوری در استان 

4- تهدید ها ی سرمایه گذاری در خراسان شمالی

  • عدم آشنایی برخی از کارشناسان دولتی  استان از مقوله سرمایه گذای
  • چالش های نا همگون بین تناسب اجزای سرمایه گذاری استانی (بعنوان مثال در حالی که هتل های چند ستاره در استان در حال ساخت است ،متاسفانه زیر ساخت نگهداری گردشگر، هنوز هیچ تحرکی نداشته ،و گردشگر ،جاذبه ای برای ماندگاری در هتل های استان را ندارد؛ )
  • با توجه به جزیره ای عملکرد ادارات استان ، سرمایه گذاران برای  دریافت مجوز از هر دستگاه های اداری ،می بایستی کلیه مراحل از شناساندن وتا توجیه را جداگانه به ادارات تفهیم  نمایند .
  • مدیران  استان ،درمورد حمایت از سرمایه گذاران تحرک کمتری دارند  و اصولا مقوله سرمایه گذاری را به جد پیگیری نمی نمایند.

بدین منظور کافیست اشاره داشته باشیم به خواباندن پول های سرگردان در بانک ها (کافیست این حجم پول بلوکه شده در برخی از بانک های استان در جهت منافع جذبه های استان (چه صنعتی وچه خدماتی و یا کشاورزی ) سرمایه گذاری شود تا هم از سود حاصله، افراد سهامدار بهره مند شوند  و هم این که استان به شکوفایی برسد .

در نهایت با توجه به پتانسیل های موجود در استان خراسان شمالی و ایمان به این که  مدیران ارشد استان به جد  خواهان شکوفایی این استان هستند  ،امیدواریم مسائل اشاره شده تلنگری برای بازبینی و حمایت  درست از سرمایه گذاران، در استان باشد .  

سهراب گیفانی-کارشناس مدیریت

نظرات 0 + ارسال نظر
امکان ثبت نظر جدید برای این مطلب وجود ندارد.